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Mr Andreas Barckow  

IASB Chair 

Columbus Building 
7 Westferry Circus 
Canary Wharf  
London E14 4HD, UK 

 

La Défense, 10 March 2023 

 

Exposure Draft 2023/1: International Tax Reform—Pillar Two Model Rules (proposed 

amendments to IAS 12) 

 

Dear Andreas, 

Mazars is pleased to comment on the International Accounting Standards Board’s Exposure 

Draft International Tax Reform—Pillar Two Model Rules. 

We agree with the proposed exception to IAS 12 and the proposed targeted disclosures, even 

if we wonder whether information under paragraph 88C(b) would meet the cost benefit 

criterion, considering that it would be provided only in 2023 financial statements. Given the 

urgency and the complexity of the issues raised by the imminent enactment of Pillar Two 

legislation, we believe these amendments represent a reasonable and pragmatic approach. 

In our detailed answers to the questions raised in the Exposure Draft (see the appendix 

attached to this letter), we have made some suggestions which we hope could further facilitate 

the work of preparers on scope issues (i.e., on assessing whether and to what extent an entity 

is exposed to paying top up taxes due to Pillar Two legislation and whether these taxes are in 

the scope of IAS 12 or another Standard). These are indeed complex issues that will require 

significant time to analyse. 

Please do not hesitate to contact us should you want to discuss any aspect of our comment 

letter. 

Yours sincerely, 

 

 

 

Edouard Fossat 
Financial Reporting Technical Support   



 
 

Appendix  

Question 1: Temporary exception to the accounting for deferred taxes (paragraphs 4A and 88A) 

IAS 12 applies to income taxes arising from tax law enacted or substantively enacted to implement the 

Pillar Two model rules published by the OECD, including tax law that implements qualified domestic 

minimum top-up taxes described in those rules. 

The IASB proposes that, as an exception to the requirements in IAS 12, an entity neither recognise 

nor disclose information about deferred tax assets and liabilities related to Pillar Two income taxes. 

The IASB also proposes that an entity disclose that it has applied the exception. Paragraphs BC13–

BC17 of the Basis for Conclusions explain the IASB’s rationale for this proposal. 

Do you agree with this proposal? Why or why not? If you disagree with the proposal, please explain 

what you would suggest instead and why. 

 

We support the temporary mandatory exception to recognise and disclose information 

regarding deferred taxes relating to Pillar Two income taxes, for the reasons set out in 

paragraphs BC13-BC17. 

We agree that applying IAS 12 to Pillar Two income taxes – and identifying and measuring 

relating deferred taxes – raises several accounting matters that would need time to be solved 

(if even possible). In such circumstances, recognising or disclosing deferred tax impacts 

relating to Pillar Two legislation might lead to inconsistent application, or misapplication, of 

IAS 12 requirements. 

 

Nevertheless, we would like to suggest: 

- To make it clearer in paragraph 4A that IAS 12 (and the proposed exception) does not 

apply to Pillar Two top up taxes that do not meet the definition of income tax.  

We believe that the current wording in paragraph 4A “This Standard applies to income 

taxes arising from tax law enacted or substantively enacted to implement the Pillar Two 

model rules” does not clearly exclude from the scope of IAS 12 any top up tax arising 

from Pillar Two legislation that would not meet the definition of income tax in IAS 12. 

- To add in the Basis for conclusions that the amendments are not intended to provide 

an answer to the question of whether the taxes resulting from the legislation 

implementing Pillar Two fall under IAS 12 or another Standard. 

- To make it clearer in the Basis for conclusions that applying the current requirements 

in IAS 12, an entity would have to assess: 

▪ first whether the Pillar Two top-up tax is an income tax according to IAS 12, and 

▪ if yes, whether the Pillar Two legislation gives rise to additional temporary 

differences that could lead to deferred tax assets and liabilities, and 



 
▪ if so, how the principles and requirements in IAS 12 to account for deferred 

taxes should be applied.   

Indeed, the deferred tax requirements in IAS 12 were not designed to apply to tax 

systems such as those resulting from the Pillar Two model rules. As a result, significant 

interpretative work would likely be necessary to enable their application to the taxes 

resulting from the Pillar Two rules.  

Such a clarification in the Basis for conclusions might be useful for an entity operating 

in countries where the Pillar Two legislation is enacted before the entity is authorised 

to apply the proposed amendments to IAS 12, considering any IFRS endorsement 

process in its jurisdiction. Indeed, it might provide support for justification that financial 

statements without deferred tax assets or liabilities relating to Pillar Two legislation 

might nevertheless be consistent with the current requirements in IAS 12.  

This could be done by slightly changing the wording in paragraphs BC13 and BC17. 

- To explain in the Basis for conclusions why the disclosure in paragraph 88A provides 

a relevant information to users of financial statements. Indeed, such a disclosure might 

appear useless considering that the proposed recognition and disclosure exception is 

mandatory. 

 

 

  



 

Question 2: Disclosure (paragraphs 88B–88C) 

The IASB proposes that, in periods in which Pillar Two legislation is enacted or substantively enacted, 

but not yet in effect, an entity disclose for the current period only: 

(a) information about such legislation enacted or substantively enacted in jurisdictions in which the 

entity operates. 

(b) the jurisdictions in which the entity’s average effective tax rate (calculated as specified in 

paragraph 86 of IAS 12) for the current period is below 15%. The entity would also disclose the 

accounting profit and tax expense (income) for these jurisdictions in aggregate, as well as the 

resulting weighted average effective tax rate. 

(c) whether assessments the entity has made in preparing to comply with Pillar Two legislation 

indicate that there are jurisdictions: 

   (i) identified in applying the proposed requirement in (b) but in relation to which the entity might not 

be exposed to paying Pillar Two income taxes; or 

  (ii) not identified in applying the proposed requirement in (b) but in relation to which the entity might 

be exposed to paying Pillar Two income taxes. The IASB also proposes that, in periods in which 

Pillar Two legislation is in effect, an entity disclose separately its current tax expense (income) 

related to Pillar Two income taxes. 

The IASB also proposes that, in periods in which Pillar Two legislation is in effect, an entity disclose 

separately its current tax expense (income) related to Pillar Two income taxes. 

Paragraphs BC18–BC25 of the Basis for Conclusions explain the IASB’s rationale for this proposal. 

Do you agree with this proposal? Why or why not? If you disagree with the proposal, please explain 

what you would suggest instead and why. 

 

We agree with the proposal in paragraph 88B that an entity discloses separately its current tax 

expense or income related to Pillar Two income taxes. 

 

Regarding disclosures for periods before Pillar Two legislation is in effect, we globally support 

the Board’s proposal, but have reservations relating to the cost benefits balance of the 

information required under 88C(b) (see below).  

Our detailed comments on the disclosure proposals are the following: 

- Information required under paragraph 88C(a):  

▪ some guidance would be useful to clarify that the level of detail of the 

information provided depends on an entity’s specific facts and circumstances 

and that judgement is required in determining the appropriate level of detail of 

this information.  

We believe that this clarification will reassure preparers that an entity is not 

necessarily required to provide an exhaustive list of jurisdictions where it 

operates. 

▪ once it is exposed to enacted or substantively enacted Pillar Two legislation, an 

entity uses judgement in determining whether to provide the information 



 
required under paragraph 88C(a) for additional jurisdictions implementing Pillar 

Two model rules.  

Indeed, tax laws implementing Pillar Two model rules will apply to the tax base 

of several jurisdictions and may overlap in some circumstances. Therefore, it is 

not always useful to provide information on new jurisdictions implementing Pillar 

Two model rules if this does not lead to an increase in the entity’s tax base 

which is taxable at a tax rate of 15% or more.  

- Information required under paragraph 88C(b): 

▪ Entities should disclose the objective of such disclosure and specify that it might 

have no predictive value relating to the amount of Pillar Two top up tax the entity 

will have to pay in the future. This would avoid users interpreting the quantitative 

information as an estimate of the future impacts of Pillar Two legislation. 

▪ We believe that the Board should carefully consider the cost benefits balance 

of the proposal before confirming the disclosure requirements. Indeed, we 

understand that the data necessary to prepare the disclosure might not be 

immediately available, depending on the complexity of an entity’s reporting 

structure and the existence of tax consolidation regimes. Considering that the 

Pillar Two legislation is expected to be in effect in 2024, this disclosure will only 

be provided in 2023 financial statements. Therefore, for entities that do not 

calculate their effective tax rate by jurisdiction, we question whether it is 

reasonable to organise such a calculation for a one-off disclosure. 

▪ Should the Board decide to proceed with the proposed disclosure, we suggest 

adding an option allowing an entity to use either the nominal tax rates of the 

jurisdictions in which it operates, or the effective tax rates calculated per 

jurisdiction according to IAS 12.86 and requiring that an entity disclose the 

method used.  

We believe that adding this option will avoid undue costs and efforts for groups 

with complex structures. Moreover, if entities have started analysing effective 

tax rates by jurisdiction according to Pillar Two model rules, it seems more 

reasonable not to require them to perform additional complex calculations with 

(probably) less predictive value on their exposure to Pillar Two income taxes. 

▪ Information required under paragraph 88C(b) might not be useful (if not 

misleading) if the reporting entity is not expected to be the Pillar Two taxpayer 

(for instance because the financial statements are those of a sub-group, and 

that any top-up tax will be paid by the ultimate parent). Entities in that situation 

should be exempted from disclosing that information.  



 

Question 3: Effective date and transition (paragraph 98M) 

The IASB proposes that an entity apply: 

(a) the exception—and the requirement to disclose that the entity has applied the exception—

immediately upon issue of the amendments and retrospectively in accordance with IAS 8 Accounting 

Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors; and 

(b) the disclosure requirements in paragraphs 88B–88C for annual reporting periods beginning on or 

after 1 January 2023. 

Paragraphs BC27–BC28 of the Basis for Conclusions explain the IASB’s rationale for this proposal. 

Do you agree with this proposal? Why or why not? If you disagree with the proposal, please explain 

what you would suggest instead and why. 

We agree with the proposed amendment. 

 


